Zupa z czarnej fasoli

4.5 (187 ocen)

  • 10 min

Zupa ze zdrowej i pożywnej fasoli.

  • 10 min

Składniki:

  • czarna fasola sprzedawana luzem w opakowaniu (nie z puszki!) 1 szklanka
    cebula 2 sztuki
    czosnek 2 ząbki
    seler naciowy 1 łodyga z liśćmi
    marchewka mała 1 sztuka
    cytryna 1 sztuka
    olej rzepakowy 1.5 łyżki
    suszone warzywa mieszane bardzo drobne 3 łyżki
    sól i pieprz (do smaku)
    papryczka chilli 2 szczypty
    marynowana papryczka chilli do dekoracji 1 sztuka
    szczypiorek jeden liść 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czarnej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czarną fasolę (jako ważnego elementu wielu dań w kuchni meksykańskiej i kubańskiej) - płukamy i zalewamy na noc wodą w celu namoknięcia.

    Namoczoną czarną fasolę (ponownie opłukaną i zalaną świeżą wodą - około 4 szklanek) gotujemy do miękkości, przy czym w trakcie gotowania możemy jeszcze dolać troszkę wody.
  • 2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i dusimy wcześniej obraną i posiekaną cebulę, posiekany czosnek, drobno pokrojony seler naciowy (bez liści) oraz startą na małych oczkach marchewkę. Dusimy do miękkości warzyw.
  • 3. Połowę ugotowanej fasoli wyciągamy z garczka razem z kilkoma łyżkami wody z gotowania i miksujemy razem z uduszonymi warzywami na puree, które dodajemy do zupy z suszonymi warzywami i chwilkę zagotowujemy, aż zupa zgęstnieje. Ściągamy zupę z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryczką chilli.

    Dekorujemy plasterkiem cytryny, liśćmi selera, szczypiorkiem, marynowaną papryczką chilli
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować