Zupa z czarnej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czarną fasolę (jako ważnego elementu wielu dań w kuchni meksykańskiej i kubańskiej) - płukamy i zalewamy na noc wodą w celu namoknięcia.
Namoczoną czarną fasolę (ponownie opłukaną i zalaną świeżą wodą - około 4 szklanek) gotujemy do miękkości, przy czym w trakcie gotowania możemy jeszcze dolać troszkę wody.
2.Następnie na patelni rozgrzewamy olej i dusimy wcześniej obraną i posiekaną cebulę, posiekany czosnek, drobno pokrojony seler naciowy (bez liści) oraz startą na małych oczkach marchewkę. Dusimy do miękkości warzyw.
3.Połowę ugotowanej fasoli wyciągamy z garczka razem z kilkoma łyżkami wody z gotowania i miksujemy razem z uduszonymi warzywami na puree, które dodajemy do zupy z suszonymi warzywami i chwilkę zagotowujemy, aż zupa zgęstnieje. Ściągamy zupę z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, papryczką chilli.
Komentarze