Zupa z botwinki z jajkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy bulion warzywny lub warzywno-mięsny lub wykorzystujemy wcześniej ugotowany który podgrzewamy.
2.Botwinke myjemy i oczyszczamy z brudu.
Korzeń cienko obieramy i kroimy w ćwiartki lub słupki a liście wraz z łodygami na 1 cm kawałki.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w średniej wielkosci kostkę.
3.Do gotującego sie bulionu wrzucamy pokrojony w słupki korzeń botwinki oraz ziemniaki oraz wlewamy sok z cytryny by botwinka nie utraciła swojego ładnego koloru i gotujemy "al dente" nie do konća miekkie by były warzywa.
Po ok 20-30 min gotowania dodajemy do zupy liście oraz łodygi botwinki i gotujemy ok 10-15 min.
4.1/2 szklanki śmietany mieszamy z mąką i wlewamy odrobine zupy by zachartować śmietane nastepne jeszcze roche by nabrała odpowiedniej temperatury i wlewamy do garnka.
Doprawiamy solą i piperzem. Wsypujemy suszony koperek i lubczyk co poprawi smak zupy.
Zupe chwile gotujemy i podajemy z jajkiem i posypane koperkiem.
SMACZNEGO
Komentarze