Zupa Wietnamska Tom Yum

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Zdjęcia i przepis pochodzą z mojego bloga kulinarnego www.claudittemisscooking.blogspot.com

  • 2 godz.

Składniki:


  • włoszczyzna
    1 kg kości wołowych
    400g karkówki
    10 krewetek tygrysich
    5 suszonych papryczek chili
    8 pieczarek
    świeży imbir
    5 listków bazylii
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    mieszanka chińska - mrożone warzywka
    tajska pasta Kanokwan
    pieprz
    sól
    curry
    makaron ryżowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa wietnamska tom yum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do wody wraz z kośćmi wołowymi i gotujemy by uzyskać wywar taki jak na rosół. Gdy warzywa i kości będą już ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki, krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy do zupy 4 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz posiekaną bazylię, dobrze mieszamy.
    Makaron ryżowy wkładamy na 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. makaron dodajemy do zupy. Od teraz zupa nadaje się do spożywania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować