Tom Yum – tajska ostra zupa z krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Będąc na urlopie w Tajlandii, zupę Tom Yum jadłem przynajmniej raz dziennie a byłem tam 30 dni. Połączenie dwóch smaków pikantnego i kwaśnego sprawiło, że po prostu zakochałem się w niej. Dodatkowo nuta trawy cytrynowej ale też nadanie takiego delikatnego smaku mlekiem kokosowym sprawia, że zupa jest nieziemska! Kto próbował ten wie o czym mówię a kto nie próbował niech żałuje i nadrabia stracone smaki :p

Dziś postanowiłem zaprezentować Wam zupę Tom Yum z przepisu, z którego uczyłem się ją przyrządzać tam w Tajlandii na warsztatach kuchni tajskiej. Nie jest to skomplikowana potrawa. Zresztą sami zobaczycie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – Trawa cytrynowa świeża 8 szt
    – Liście limonki kaffir 8 szt
    – Cebula szalotka 4 szt
    – Galangal 20 plasterków ( jeżeli nie macie lub nie możecie dostać użyjcie zwykłego imbiru )
    – Grzyby Shitake ok 70 g
    – Papryczki chilli tutaj macie dowolność według przepisu na jedną porcje dajemy od 2 do 4 papryczek
    – Pomidorki cherry 8 szt
    – Sok z limonki 4 łyżki stołowe
    – Olej chili 2- 3 łyżki stołowe
    – Cukier 2 łyżki stołowe
    – Sos rybny 4 łyżki stołowe
    – Mleko kokosowe 250 ml
    – Krewetki ok. 180 g
    – Woda 1 l
    – Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania główne

Tom yum – tajska ostra zupa z krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zaczniemy gotować Tom Yum warto sobie przygotować wszystkie składniki. Gdy mamy wszystko przygotowane, przyrządza się ją bardzo szybko. Zaczynamy od trawy cytrynowej, którą kroimy na kawałki długości 3-4 centymetrów ( następnie rozgniatamy lekko nożem aby uwolnić jej aromat). Szalotki nie kroimy lecz rozgniatamy nożem tak samo postępujemy z papryczkami chilli. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Gdy mamy wszystko tak przygotowane możemy zaczynać Do garnka wlewamy wodę i ustawiamy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej krewetki. Chwilę gotujemy następnie dodajemy trawę cytrynową, szalotkę, galangal, liście kaffiru, grzyby ( krojone w pól ) i papryczki chilli. Chwilę gotujemy dodajemy sok z limonki, sos rybny, olej chilli, cukier i sól. Gotujemy kolejne 5 minut. Gdy czas minie dodajemy pomidorki. Gdy pomidorki pogotują się w zupie ok 2-3 minuty dodajemy mleko kokosowe zagotowujemy i gotowe

    Pamiętajmy, że mimo to iż zupę podajemy ze wszystkimi dodatkami to nie zjada się trawy cytrynowej, liści kaffiru, galangalu i papryczek chilli. Ewentualnie przed podaniem zupę można przecedzić. Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Tajska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować