Kuchnia azjatycka powszechnie uważana za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata.
Składniki:
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
200 ml sosu słodko-pikantnego chilli
5 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm)
5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki
1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki
400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę
POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA:
100 g grzybków mun
400-500 g mrożonej mieszanki warzywnej chińskiej
150 g kiełków fasoli mung
1 płaska łyżka rozbitego pieprzu syczuańskiego
150 g fasolki szparagowej
Wołowina w sosie słodko-pikantnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rozgrzanej głębokiej patelni przekładamy stopniowo mięso odsączone z marynaty. Obsmażamy dokładnie każdy kawałek mięsa (nie wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso). Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut i zmniejszyłam moc kuchenki. Dusiłam pod przykryciem około godziny.
Komentarze