Tom Yum Kung

  • wyświetlono: 111 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

czyli tajska zupa ostro-kwaśna z krewetkami

koma61

Składniki

– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 szklanki wody (400 ml)
– 2-3 łyżki pasty tom yum
– 3-4 świeże ostre papryki chilli
– około 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków
– pół zwykłej cebuli
– 1 średniej wielkości szalotka
– 1 mały pomidor lub pół dużego
– 4 liście limonki kaffir (mogą być suszone)
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 2 kawałki imbiru galangal (lub kawałek świeżego zwykłego imbiru i 2 duże plastry suszonego galangala)
– kawałek imbiru tumerik lub pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego
– 3 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki sosu rybnego (nam pla)
– 1 łyżka brązowego cukru
– 5 łodyg świeżej kolendry
– opcjonalnie: grzyby słomkowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tom Yum Kung

  • 1. Zaczynamy od zagotowania wody w garnku. Do gorącej wody dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Przed wrzuceniem trawy cytrynowej do garnka delikatnie rozgniatamy łodygę bokiem noża, aby wycisnąć z niej soki i wydobyć jeszcze więcej smaku. Po chwili do garnka dodajemy mleczko kokosowe. Zupę można przyrządzać także bez mleczka kokosowego, na bazie samej wody lub bulionu, nam bardziej smakuje z mleczkiem kokosowym.Po zagotowaniu całości do garnka wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz pomidora pokrojonego w kawałki. Następnie dodajemy pokrojone w podłużne plasterki papryczki chilli i pasty tom yum – w zależności od ostrości papryczek i tego jak ostro lubicie jeść dodajcie 3-4 papryczki i 2-3 łyżeczki pasty. Zupę doprawiamy następnie trzema łyżkami stołowymi sosu rybnego (sos rybny zastępuje w kuchniach azjatyckich sól), sokiem z limonki oraz brązowym cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 2 minuty.Na sam koniec gotowania do zupy dodajemy świeże lub mrożone surowe krewetki. Surowe, szare krewetki będą dużo smaczniejsze od tych podgotowanych przed zamrożeniem. Po minucie gotowania krewetki i sama zupa będą gotowe. Wyjmujemy trawę cytrynową, liście kaffir i kawałki imbiru. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę oraz świeżą kolendrę i od razu podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze