Zupa rybna ze śliwką

0 (0 ocen)

Tak przygotowana zupa rybna co roku pojawia się na moim wigilijnym stole. Jest prosta i szybka do przygotowania, a w okresie Świąt to wielki atut.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 kg sprawionego pstrąga
    1 marchewka
    1 pietruszka
    ¼ selera
    ½ pora

    Składnik dodatkowy:
    1 szkl suszonych śliwek

    Składniki robocze:
    ok. 1 l wody
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna

Zupa rybna ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ryby oraz włoszczyzny gotujemy na niewielkim ogniu wywar. Najlepiej w odkrytym naczyniu, by zupa nie zmętniała. Gotujemy do czasu, aż ryba stanie się miękka, uważając jednak by się nie rozgotowała.
    Następnie wyciągamy rybę, a wywar przecedzamy przez gęste sito.
    Śliwki moczymy w letniej wodzie.
    Z ryby usuwamy ości i rozdrabniamy na cząstki. Ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy jednocześnie śliwki.
    Zupę zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.

Porady

Zupę podajemy gorącą, z plasterkami słodkiej chałki lub maślanymi bułeczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować