Zupa rybna po norwesku

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Jestem pielęgniarką. Pracuję na zmiany, dlatego zazwyczaj robię obiady dzień wcześniej. Gotuję dla moich już dorosłych, bo 21-letnich, bliźniaków.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 1 l bulionu rybnego
    ● 60 dag sprawionych ryb (co najmniej 2 rodzaje)
    ● 20 dag marchewki
    ● ziemniak
    ● kawałek selera
    ● 1-2 łodygi selera naciowego
    ● biała część pora
    ● 2 cebule
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● sól, biały pieprz
    ● 1/2 szkl. kremówki
    ● 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    ● natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rybna po norwesku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa rybna po norwesku 1. Cebule siekamy. Marchewki,
    ziemniaka i selera obieramy
    i kroimy w niedużą kostkę. Pora
    i selera naciowego oczyszczamy
    i kroimy w plasterki.
    Warzywa wsypujemy do bulionu,
    gotujemy 10-15 minut.
  • Zupa rybna po norwesku 2. Ryby myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem kuchennym.
    Skrapiamy sokiem
    z cytryny, lekko solimy. Kroimy
    w kawałki i wkładamy do zupy.
    Gotujemy kolejne 10-15 minut
    na małym ogniu, uważając,
    aby ryba się nie rozpadła.
  • Zupa rybna po norwesku 3. Wlewamy śmietany zahartowane
    niewielką ilością zupy,
    mieszamy. Przyprawiamy. Podajemy
    z posiekaną natką.

Porady

Śmietany można też wymieszać z 3 żółtkami, ale wtedy trzeba uważać, by zupa się nie zagotowała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować