Nazwa zupy pochodzi od amerykańskiego działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna.
2 godz.
Składniki:
1 i 1/2 szkl grochu
2 marchewki
pietruszka
mały seler
por (biała część)
50 g ryżu
4 ziemniaki
500 g wędzonej słoniny
sól
cukier
Zupa rumfordzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch (wcześniej namoczony) gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody) oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie kroimy w kostkę i razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy.
Komentarze