Zupa rumfordzka

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Nazwa zupy pochodzi od amerykańskiego działacza społecznego B.T Rumforda. Na polskich ziemiach pojawiła się na początku XIX w. Gęsta ,wysokokaloryczna i prosta w przygotowaniu zupa rumfodzka jest bardzo smaczna.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 i 1/2 szkl grochu
    2 marchewki
    pietruszka
    mały seler
    por (biała część)
    50 g ryżu
    4 ziemniaki
    500 g wędzonej słoniny
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rumfordzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa rumfordzka 1. Groch (wcześniej namoczony) gotujemy i miksujemy. Jarzyny gotujemy (1 l wody) oddzielnie (z dodatkiem soli i cukru) ,następnie kroimy w kostkę i razem z wywarem dodajemy do zmiksowanego grochu. Dodajemy ryż i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Słoninę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni. Dodajemy do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować