Zupa pyzowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle sycąca, smaczna i tania zupka

  • 60 min

Składniki:

  • 3 l bulionu,
    włoszczyzna - marchew, pietruszka, seler,por,
    2 ziemniaki
    nieduży kawałek boczku lub słoninki ( do okraszenia zupy),
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    magii
    Na pyzy:
    2 garści ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
    5 średniej wielkości ziemniaków,
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pyzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotować i wrzucić do niego drobno pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki w kostkę. Przygotować pyzy : obrane, surowe ziemniaki zetrzeć na tarce. Odlać z nich wodę, przełożyć do miski dodać mączkę ziemniaczaną, która została po zlaniu wody, dodać ugotowane ziemniaki, doprawić solą i wyrobić ciasto na pyzy. Gdy warzywa w bulionie będą prawie miękkie ręką formować pyzy ( ja nie robię kulek, tylko podłużne) i wrzucać do zupy. Gotować jeszcze z 10 - 15 min i doprawić zupę do smaku i okrasić podsmażoną słoninką lub boczkiem.

Porady

Zawsze robię trochę więcej pyz i gotuję je osobno. Generalnie zasada na moje ciasto na pyzy jest taka - 2/3 starych ziemniaków, 1/3 gotowanych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować