Zupa pieczarkowa z ryżem

4.5 (200 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna zupa z charakterystycznym smakiem podsmazonych na maśle pieczarek.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l bulionu
    30 dag pieczarek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 łyżka słodkiej papryki
    10 dag ryżu
    4 gałązki kopru
    125 ml śmietany
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w paseczki. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać, w dużym garnku rozpuścić masło zeszklić je na nim, a następnie dodać pieczarki. Kiedy grzyby będą miękkie wlać bulion i dodać starte warzywa. Do gotującej się zupy dodać sól pieprz i paprykę. Po 20 minutach od zagotowania dodać ryż i trzymać na ogniu do czasu aż będzie miękki. Kilka łyżek zupy wymieszać ze śmietaną i wlać ja do garnka, uważając by się nie zwazyla. Koperek posiekać i posypać zupę.

Porady

Bulion można przygotować wcześniej, ale zupa będzie równie smaczna jeśli jej bazą będą kostki rosołowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować