Zupa pieczarkowa z ryżem

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa ta powstaje w mgnieniu oka. Jest smaczna i delikatna. Prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    100g ryżu
    Bulion
    1-2 łyżki mąki
    Pół szklanki śmietany
    Koperek
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Sól, pieprz
    Masło
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zupa pieczarkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pieczarki, podsmażyć. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka. Zalać bulionem tak, aby przykrył składniki zupy, dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i selera. Doprawić solą i pieprzem, dodać jeden liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę i wymieszać do połączenia. Całość przelać do zupy, zagotować. Do zupy dodać łyżeczkę suszonego koperku. W razie potrzeby doprawić.

    Ryż ugotować osobno, nałożyć porcję ryżu na talerz, dodać ciepłej zupy i podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować