Zupa ogórkowa z jarmużem na wywarze drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmujemy je z wywaru.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy oczyszczony i pokrojony jarmuż. Gotujemy 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy starte na tarce ogórki oraz wodę z ogórków. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy i wlewamy ją do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze