Zupa ogórkowa z jarmużem na wywarze drobiowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Zupa ogórkowa w nieco innej odsłonie, z dodatkiem liści jarmużu. Ugotowana na wywarze z kurczaka i indyka, zabielona śmietaną.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Wywar:
    2 ćwiartki z kurczaka
    1 szyja indycza
    3 litry wody
    3 liście laurowe
    1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
    1/2 łyżeczki ziela angielskiego
    sól

    Pozostałe składniki:
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 kawałek selera
    500 gram ziemniaków
    200 gram jarmużu
    500 gram ogórków kiszonych
    1 szklanka wody z ogórków kiszonych
    200 gram kwaśnej śmietany
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowa z jarmużem na wywarze drobiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Dodajemy liście laurowe, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjmujemy je z wywaru.

    Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Gotujemy 5 minut.

    Dodajemy oczyszczony i pokrojony jarmuż. Gotujemy 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.

    Dodajemy starte na tarce ogórki oraz wodę z ogórków. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

    Mieszamy śmietanę z niewielką ilością zupy i wlewamy ją do garnka. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować