Zupa na kwasie z kapusty kiszonej

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Zupka jest mało popularna ale jest bardzo smaczna , rozgrzewająca w sam raz na jesienną pogodę . Najlepiej smakuje z kluskami ziemniaczanymi ale można ją podać również z makaronem świderki .

  • 60 min

Składniki:

  • Wędzona kość ok 2 średnie sztuki
    Sok z kapusty kiszonej 2 szklanki
    Włoszczyzna : 3 marchwie, seler, pietruszka
    Przyprawy : sól, pieprz,ziele angielskie, majeranek , liść laurowy
    Śmietana 12% 3/4 szklanki
    Ewentualnie kilka sztuk suszonych grzybów
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa na kwasie z kapusty kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar na wędzonych kościach ( ok 2,5 l ) , dodajemy włoszczyznę , przyprawiamy solą , pieprzem do smaku , dodajemy ziele angielskie, liść laurowy. W tym momencie również możemy dodać suszone grzyby. Gotujemy do miękkości warzyw , następnie dolewamy do zupy kwas z kapusty kiszonej i sypiemy majerankiem , chwilę razem gotujemy . Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę wymieszaną razem z kilkoma łyżkami zupy.

Porady

Do wywaru zamiast grzybów suszonych można dodać 2 kostki bulionowe grzybowe , wtedy zupa nabierze wyrazistego smaku .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować