zupa grzybowa na kwasie

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

bardzo pyszna zupa kwaśna z podkreślonym smakiem grzybów

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg skrzydełek z kurczaka
    2 marchewki
    1pietruszka świerza
    1 mała cebula
    natka pietruszki
    suszone grzyby( dodajemy wg uznania)
    śmietana
    kwas z kapusty
    czosnek suszony,sol, pieprz,warzywko(dodajemy wg smaku)
    2 łyżki mąki przennej
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa na kwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. skrzydełka dokładnie myjemy i wstawiamy w garnku z woda na ogniu. gdy mięso odszumujemy dodajemy warzywko.cebule kroimy w kostke . marchew, pietruszke obieramy i trzemy na tarce o grubym oczku i wkładamy wszystko do garnka wraz z pokrojona natka pietruszki i wszystko gotujemy do miękości w tym czasie grzyby moczymy w wodzie. potem jak już wszystko jest miekkie dodajemy odcedzone z wody grzyby oraz kwas. doprawiamy do smaku i gotujemy wszystko okoł15-20 min. pózniej doprawiamy do smaku oraz robimy zaklepke z 2 łyżek mąki przennej i śmietany. wlewamy do zupy i czekamy aż sie zagotuje.

Porady

zupa najlepiej smakuje z kluchami swojskiej roboty smacznego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować