Smaczna i pożywna zupa pełna zdrowych warzyw, doprawiona dużą ilością aromatycznych przypraw. Ugotowana na porcjach rosołowych. W swoim składzie ma aż 9 świeżych warzyw.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
800 gram porcji rosołowych
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 gram marchewki
200 gram selera
150 gram pietruszki
100 gram fasolki szparagowej
1 młoda cukinia (ok. 200 gram)
1 bakłażan (250 gram)
1/2 papryki czerwonej
100 gram świeżego szpinaku
1 puszka pomidorów
150 gram makaronu muszle
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
Zupa minestrone z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcje rosołowe zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, solimy i dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy przez około godzinę, a następnie wyjmujemy z garnka mięso i przecedzamy wywar przez sito.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekany czosnek i podsmażamy przez kilka minut. Kroimy pozostałe warzywa: fasolkę na połówki, seler, pietruszkę oraz marchewkę w kostkę, cukinię w półplasterki, paprykę w paski, bakłażana na kawałki. Dodajemy warzywa do cebuli, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojony szpinak i smażymy przez minutę. Dodajemy pomidory w puszce oraz przyprawy. Przesmażamy przez chwilę.
Zalewamy warzywa wywarem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze