ZUPA MINESTRONE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa bardzo aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Składa się z bukietu różnych warzyw. Warto więc ją czasem przygotować.

  • 60 min

Składniki:

  • 2-3 łyżki oliwy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    2 marchewki
    1 por
    1 mała cukinia
    ok.15 dag zielonej fasolki szparagowej
    ok. 1,5 piersi z kurczaka (30 dag)
    2 litry bulionu
    1 puszka pomidorów
    1 puszka czerwonej fasoli
    ok.1 szklanka makaronu kolanka
    2 łyzeczki przecieru pomidorowego
    sól, pieprz
    czerwona papryka słodka
    1/2 łyzeczki oregano
    1/2 łyzeczki suchej bazylii
    1/3 szklanki startego sera parmezan
    2 łyzki pokrojonej swieżej bazylii






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lo07ku 1. Czosnek i cebulę drobno pokroić dać na rozgrzany tluszcz lekko podsmażyć.
    Marchew, por, łodygi selera, , cukinię i fasolkę szparagową pokroić na mniejsze części (talarki lub kostkę). Dodać do cebuli i smażyć przez kolejne ok 5 min..
  • 2. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, można lekko przyprawić solą i pieprzem. Dodać do warzyw, dusić do miękkości.
  • 3. Warzywa podlać bulionem dodać pomidory z puszki pokrojone na mniejsze kawałki, przecier pomidorowy, i czerwoną fasolę, doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Makaron ugotować w osobnym garnku w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Odcedzić, przelać zimną wodą i dodać do zupy.
  • 5. Na koniec dać oregano, bazylię, doprawić solą, pieprzem czerwoną papryką.
    Wykładać na talerze, posypać startym serem i swieżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować