Zupa meksykańska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pożywna i rozgrzewająca, w sam raz na nadchodzące chłodne dni. Z powodzeniem zastępuje dwudaniowy obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4-6 porcji:

    300 g szynki wieprzowej surowej
    1 nieduża marchewka
    1 nieduża cebula
    2 ząbki czosnku
    150 g ziemniaków
    pół puszki kukurydzy z zalewą
    pół puszki czerwonej fasoli z zalewą
    pół świeżej czerwonej papryki
    pół świeżej białej papryki
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    pół łyżeczki ostrej papryki
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    pół łyżeczki tymianku
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    150 ml czerwonego półwytrawnego wina
    sól
    olej kokosowy lub rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.
  • 2. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować