Bardzo pożywna i rozgrzewająca, w sam raz na nadchodzące chłodne dni. Z powodzeniem zastępuje dwudaniowy obiad.
60 min
Składniki:
Składniki na 4-6 porcji:
300 g szynki wieprzowej surowej
1 nieduża marchewka
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
150 g ziemniaków
pół puszki kukurydzy z zalewą
pół puszki czerwonej fasoli z zalewą
pół świeżej czerwonej papryki
pół świeżej białej papryki
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki mielonego cynamonu
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki ziaren kolendry
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
sól
olej kokosowy lub rzepakowy
Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w malutką kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokój w kostkę. Możesz obrać paprykę ze skórki, dzięki czemu, nawet po kilkukrotnym odgrzewaniu zupy nie „zeskóruje” się. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziarna kolendry zmiażdż w moździerzu.
2.W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzej łyżkę oleju kokosowego lub rzepakowego zeszklij na nim cebulę i czosnek, następnie dodaj marchewkę i smaż około 5 min. często mieszając i pilnując, aby się nie przypaliła, dodaj mięso oraz przyprawy (oprócz soli), zamieszaj i smaż około 10 min. dodaj wino i jak odparuje alkohol dodaj 2 l wody i gotuj 25 min. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Na koniec dodaj paprykę, fasolę i kukurydzę, zagotuj, dopraw solą. Gotowe!
Komentarze