Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w słupki.
Kukurydzę i fasolkę odcedzić na durszlaku,przelać zimną wodą.
Do mięsa mielonego wrzucić przyprawy:oba rodzaje papryki,oregano,kmin,przyprawa do mielonego,całość wyrobić dokładnie ręką.
Na patelnie wlać 2,3 łyżki oliwy wrzucić cebulę z marchewką i podsmażyć,wrzucić mielone,podsmażyć,rozdrabniając mięso mielone łyżką,następnie wrzucić czosnek,i po 2 min.przełożyć zawartość patelni do garnka,zalać bulionem i gotować ok.20 min.
Po tym czasie wlać passatę pomidorową,lub puszkę pomidorów w zalewie,doprowadzamy do wrzenia,wrzucamy kukurydzę z fasolką czerwoną i gotujemy dosłownie 5 min.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa jest pyszna,szczególnie gdy smaki dobrze się przegryzą.
Porady
Podajemy ze świeżym pieczywem,posypaną tartym serem.
Komentarze