Zupa Meksykańska

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym,a do tego prosta i szybka .

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 porcji
    500 mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka fasoli czerwonej
    pomidory rozdrobnione 720 ml(passata pomidorowa Italiamo-Lidl)
    1 l gorącego bulionu warzywnego
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    pół łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonego oregano
    pół łyżeczki kminu rzymskiego
    ulubiona przyprawa do mięsa mielonego
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa meksykańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa Meksykańska. 1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce w słupki.
    Kukurydzę i fasolkę odcedzić na durszlaku,przelać zimną wodą.
    Do mięsa mielonego wrzucić przyprawy:oba rodzaje papryki,oregano,kmin,przyprawa do mielonego,całość wyrobić dokładnie ręką.
    Na patelnie wlać 2,3 łyżki oliwy wrzucić cebulę z marchewką i podsmażyć,wrzucić mielone,podsmażyć,rozdrabniając mięso mielone łyżką,następnie wrzucić czosnek,i po 2 min.przełożyć zawartość patelni do garnka,zalać bulionem i gotować ok.20 min.
    Po tym czasie wlać passatę pomidorową,lub puszkę pomidorów w zalewie,doprowadzamy do wrzenia,wrzucamy kukurydzę z fasolką czerwoną i gotujemy dosłownie 5 min.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Zupa jest pyszna,szczególnie gdy smaki dobrze się przegryzą.

Porady

Podajemy ze świeżym pieczywem,posypaną tartym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa meksykańska

To może cię zainteresować