Zupa marchewkowa z przegrzebkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami św. Jakuba to strzał w dziesiątkę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 małży Św. Jakuba
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    500 g marchewki
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1/2 litra rosołu drobiowego
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki wytrawnego wermutu
    natka pietruszki
    sol, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa z przegrzebkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa marchewkowa z przegrzebkami 1. Małże opłukałem zimną wodą, osuszyłem ściereczką. Mięso małży pokroiłem w poprzek na cienkie plastry.
    Oliwę rozmieszałem z sokiem cytrynowym i połową natki. Plastry małży ułożyłem płasko na półmisku, posmarowałem marynatą z oliwy i wstawiłem na godzinę do lodówki.
    Obrałem marchewki, pokroiłem na plasterki. Cebulę drobno posiekałem i na słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem ( wywar z marchwi zachowałem ). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem.
    Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie.
    Plastry małży posypałem solą i białym pieprzem, które następnie położyłem na zupie rozlanej na talerzach , tak aby pływały na jej powierzchni. Zupę ugarnirowałem pietruszką i natychmiast podałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować