Zupa krem z grochu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjna grochówka w eleganckim wydaniu. Tak przyrządzoną zupę krem podałam z mini frytkami z pasternaku, marchewki i ziemniaków, świeżym majerankiem oraz z posypką wędzonego baleronu. Taką zupę można śmiało podać nawet podczas największych uroczystości, gdyż wspaniale się prezentuje i wybornie smakuje.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg grochu w połówkach
    2 marchewki
    1 pasternak
    4 ziemniaki
    200 g surowego wędzonego baleronu
    300 ml smaku spod pieczenia mięsa
    pół łyżeczki mielonego kminku
    Sól morska
    Pieprz
    Majeranek
    Dodatki:
    ziemniak
    Marchew
    pasternak
    3 plastry surowego wędzonego baleronu
    łyżka oleju
    Sól morska
    pieprz czerwony
    natka pietruszki
    świeży majeranek
    2-3 łyżki ugotowanego grochu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grochówka

Zupa krem z grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Namoczony na noc groch gotuję do miękkości.
    W drugim garnku na smaku spod mięsa rozcieńczonym 2 litrami wody gotuję warzywa pokrojone w kostkę. Dla lepszego smaku dodaję kawałek wędzonego baleronu. Do ugotowanych warzyw wlewam groch. Gotuję kilka minut. Doprawiam do smaku kminkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Z zupy wyjmuję baleron. Zupę miksuję do uzyskania aksamitnej konsystencji.
  • zupa 2. Przygotowanie dodatków:
    Warzywa kroję w zapałkę, nacieram olejem i oprószam solą. Rozkładam na macie do pieczenia. Obok układam plastry baleronu. Piekę w 200°C przez 10-15 minut, aż warzywa i mięso się zrumienią. Plastry baleronu po upieczeniu kroję w drobną kosteczkę.
  • 3. Podanie:
    Na talerze wylewam porcję zupy. Układam frytki warzywne, posypuję baleronem. Przybieram zieleniną, czerwonym pieprzem i połówkami ugotowanego grochu.
    Tak przygotowana grochówka smakuje tradycyjnie a prezentuje się elegancko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować