Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i postna zupa z grochu łuskanego (połówek) , idealna na wigilijny stół. U mnie to smak dzieciństwa.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zupa:
    500 gram grochu łuskanego (połówki)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    kawałek selera
    2 litry wody
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    3 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego

    Zasmażka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    pół szklanki wody

    Dodatkowo:
    groszek ptysiowy
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny. Do garnka wsypujemy groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą , mieszamy i wlewamy do zupy, jak zakipi to zdejmujemy z ognia.

    Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować