Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pewnie nie jedna osoba miała okazję spróbować zupę krem z dyni, ale może właśnie mój przepis różni się od innych. Zupa jest lekka zdrowa i bardzo smaczna. Polecam :-)

  • 60 min

Składniki:

  • - olej słonecznikowy ( ja użyłam firmy Zielony Nurt, jest rewelacyjny)
    - łyżka masła
    - dynia około 2kg
    - ziemniaki 5szt nie małych
    - 2 duże marchewki
    - średni seler lub połowa dużego
    - duża pietruszka korzeń
    - duża cebula
    - 2 duże ząbki czosnku
    - 2 papryki czerwone
    - świeży imbir
    - curry
    - sól
    - pieprz cayenne
    - mleczko kokosowe
    - pestki dyni
    - 1litr bulionu drobiowego
    - jogurt grecki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pesto

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, żeby skórka dobrze odchodziła. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy, następnie kroimy w kostkę nie musi być drobno, ponieważ będziemy używać blendera. Do garnka w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej słonecznikowy i dodajemy masło. Na początek żeby zupa miała pyszny aromat dodajemy cebulę i czosnek. Jak się delikatnie podsmaży ( ale nie przesadzamy, żeby czosnek nie zgorzkniał) dodajemy resztę warzyw. Wszystko mieszamy dusimy około 5 minut i podlewamy bulionem. Paprykę obieramy ze skóry i wrzucamy do garnka z warzywami. Gotujemy wszystko do miękkości. Przyprawiamy świeżym imbirem, curry solą i pieprzem cayenne. Jak warzywa będą miękkie podlewamy mleczkiem kokosowym i miksujemy blenderem. Zupę krem podajemy w głębokim talerzu z łyżką jogurtu i pestkami dyni. Smacznego

Porady

Zamiast pestek dyni,możemy użyć grzanek, lub groszku ptysiowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pestki Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować