Zupa krem z cukinii z gorgonzolą

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Coś dla wszystkich wielbicieli warzywnych kremów w zielonym kolorze.

  • 60 min

Składniki:

  • BULION WARZYWNY:

    ok.1 litr wody
    2 marchewki
    1 por
    kawałek selera
    1 pietruszka z natką
    2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
    sól

    3 średnie cukinie (ok. 700g)
    1 cebula
    2 łyżki klarowanego masła
    sok z połowy cytryny
    100 g gorgonzoli
    100 ml śmietanki 12%
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny

Zupa krem z cukinii z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować bulion warzywny:
    Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
  • 2. Cukinie i cebulę pokroić w kostkę.
    Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną cukinię z cebulą, smażyć ok. 5 minut. Usmażone warzywa wrzucić do bulionu, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na krem. Dodać sok z cytryny i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Na końcu do zupy wlać śmietankę (wcześniej lepiej jest ją trochę zahartować gorącą zupą). Przyprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować