Zupa krem z cukinii z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion warzywny:
Do garnka wlać wodę. Dodać obrane i pokrojone warzywa, trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości warzyw. Następnie bulion przelać przez sito.
2.Cukinie i cebulę pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną cukinię z cebulą, smażyć ok. 5 minut. Usmażone warzywa wrzucić do bulionu, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na krem. Dodać sok z cytryny i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Na końcu do zupy wlać śmietankę (wcześniej lepiej jest ją trochę zahartować gorącą zupą). Przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze