Zupa krem z cukinii z bazylią

4.5 (187 ocen)

Błyskawiczna do zrobienia, a bardzo smaczna zupa z cukinii. Świetnym dodatkiem są cieniutkie słupki ( julienne) z cukinii. Są nie tylko ładne ale i bardzo smaczne. Moje zrobiłam zesterem do cytrusów.

Składniki:

  • 3 średnie cukinie
    duża garść bazylii
    1,5 l bulionu
    duża cebula
    5 ząbków czosnku
    5-6 listków bazylii, pociętych w cienkie paseczki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z cukinii z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jednej cukinii ściąć zesterem skórkę, otrzymane paseczki (julienne) zalać wrzątkiem i trzymać w nim minutę.
  • 2. Cebulę i czosnek lekko podsmażyć na maśle lub oliwie ( w garnku z grubym dnem), ok 7 minut, dodać cukinię pokrojoną w kostkę i bazylię, smażyć kolejne 7- 10 minut mieszając, aż zmięknie.
  • 3. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 15 min. Przestudzić i przetrzeć blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Jeżeli zupa wydaje się nam za gęsta, można dodać bulionu.Podawać posypane paseczkami bazylii, julienne z cukinii i grzankami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować