Zupa krem z cukinią to przepis idealny dla niemowląt, dorosłych, a jak pominiemy mięso także dla wegetarian i wegan.
30 min
Składniki:
Zupa krem z cukinią to przepis idealny dla niemowląt, dorosłych, a jak pominiemy mięso także dla wegetarian i wegan.
Składniki na 2 porcje (można zrobić dla dziecka na 2 dni, a w drugim dniu dodać np. kawałek pomidorka)
Składniki na zupę - bazę
1 mała cukinia,
2 marchewki,
2 średnie ziemniaki,
mały korzeń pietruszki,
kawałek pora lub kilka piórek szczypiorku,
1 listek laurowy,
2 kulki ziela angielskiego,
po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki
Dodatkowo w wersji dla dzieci 2 łyżeczki masła bądź oleju rzepakowego, kawałek piersi z kurczaka.
W wersji dla dorosłych dodatkowo dodaję sól, pieprz i dowolne ostre przyprawy.
W każdej wersji należy dodać choć kilka kropel oleju pod koniec gotowania, ponieważ tłuszcz ułatwia wchłanianie witamin, a w przypadku oleju rzepakowego złapiemy troszkę kwasów omega-3. W wersji dla jaroszy pomijamy mięsko dla wegan mięsko i masło.
Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie zupy - bazy
Zagotowujemy 500 ml. wody i ja robię tak, iż w czasie kiedy woda się grzeje to szykuję warzywka tj. obieram, myję i kroję. Cukinie jeśli ktoś chce można pozbawić pestek. Na wrzątek wrzucam warzywa oraz liść laurowy oraz ziele ang. Pietruszkę i koperek dodaję na minutę przed końcem gotowania. Mięso można ugotować razem z warzywami lub osobno. Gorącą zupkę blendujemy na krem, a w wersji dla dzieci dodajemy mało lub oliwę.
Komentarze