Zupa krem z białych warzyw

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonała!

  • 40 min

Składniki:

  • ZUPA:

    3/4 sporej bulwy selera
    1 duża pietruszka
    3 ziemniaki
    1 łyżeczka masła
    gałązka lubczyku (malutka)
    sól, pieprz


    CZIPSY SELEROWE:

    1/2 bulwy selera
    sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZUPA:
    Selera, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, w im drobniejsza, tym krócej zupa będzie się gotować. W garnku rozgrzać masło, wrzucić na nie warzywa, przesmażyć aż nabiorą złotego koloru. Zalać wodą, 2 - 3cm nad poziom warzyw, dodać lubczyk i sól i gotować na niewielkim ogniu aż warzywa będą się rozpadać. Wyjąć lubczyk. Całość zblendować, delikatnie doprawić pieprzem.

  • 2. CZIPSY:
    Selera obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, posolić. Ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 180'C, aż będą chrupkie i złote (u mnie pół godziny, ale mój piekarnik notorycznie przekłamuje temperaturę).

    Zupę podawać z czipsami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować