ZUPA - KREM CUKINIOWO - WARZYWNA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa pyszna a w dodatku w całości zjadana przez dzieci, bo żadne dziecko niczego w tej zupie nie znajdzie co by mogło go zaniepokoić ( np. jakieś paprochy jak to nazywają moje dzieci typu natkę pietruszki, marchewka, czy por i inne).

  • 60 min

Składniki:

  • 300g młodej cukinii ze skórą lub starszej obranej ze skóry
    pół pora
    liście selera
    1 pietruszka z natką
    1 marchewka
    przyprawy; sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, bazylia lub jak ktoś używa kucharka czy tym podobne
    3 łyżki oleju
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    dodatkowo;
    5-6 dużych ziemniaków
    śmietana 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem cukiniowo - warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-155rn64 1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, wlewamy ok. 2l wody i gotujemy do miękkości, przecedzamy i lekko studzimy .
  • image-0adr4ii 2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  • image-1ro1gux 3. Cebulę łączymy z warzywami dodajemy odrobinę wywaru z warzyw i miksujemy w blenderze na gładką masę. Mus warzywny łączymy z wywarem z warzyw. W oddzielnym garnku gotujemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do zupy. Rozlewamy na talerze, wkładamy łyżkę śmietany i dekorujemy natka pietruszki.

Porady

Do przesmażenia cebuli można użyć masła, dodaje wtedy lepszy smak zupie. Ja używam oleju ze względów zdrowotnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować