Zupa kalafiorowa z makaronem

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tym razem przedstawiam Państwu prawdziwy klasyk. Mianowicie, zupę kalafiorową z makaronem. Charakteryzuje się ona lekkim, zwiewnym smakiem. Jednak nie dajcie się zwieść. Pod tą subtelnością aromatu i smaku "czyha" na Was chęć dokładki. Zapewniam, że na jednej porcji się nie skończy, więc zalecam podwoić składniki podczas przygotowywania oweg jadła.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kalafior (około 500g)
    2 marchewki
    1 ziemniak
    1 łyżka masła
    200 g drobnego makaronu
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonej kozieradki
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżka mąki pszennej
    100 ml zimnej wody
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kalafiorowa z makaronem 1. Kalafior dzielimy na różyczki.
    Marchewki i ziemniaka ścieramy na tarce do jarzyn, po czym dusimy na maśle. Dodajemy różyczki składnika głównego, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy kozieradkę, gotujemy przez kwadrans.
    Makaron dodajemy do zupy, gotujemy do jego miękkości.
    Łączymy śmietanę, mąkę i wodę, wlewamy do zupy, dokładnie rozprowadzając. Podgrzewamy, nie gotujemy.
    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować