Zupa jarzynowa wegetariańska

0 (0 ocen)

Zdrowa, pyszna i pachnąca zupa. Przepis jest łatwy, idealny dla początkujących.

Składniki:


  • 3 marchewki
    2 pietruszki
    pół selera
    pół pora
    3 ziemniaki
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki Kremowego serka smietankowego Turek (lub podobnego)
    1 czubata łyżka mąki
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki cukru
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
    1 płaska łyżeczka lubczyku
    4 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    szczypta bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa wegetariańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę szatkujemy, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na plasterki, półksiężyce i kosteczki. Zalewamy ok. 1,5-2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na minimalny i chwilę gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki na średnie kawałki. Por przekrajamy wzdłuż, szatkujemy i sparzamy kilakrotnie na durszlaku. Do zupy dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, wrzucamy por i ziemniaki. Podgotowujemy przez ok. 7 minut. W tym czasie do połowy szklanki zimnej wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki i roztrzepujemy widelcem. Zdejmujemy zupę z gazu i najlepiej przez sitko wlewamy wodę z mąką do zupy. Dodajemy 2 łyżeczki serka śmietankowego i 2 szczypty ziół prowansalskich. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, w razie potrzeb Vegetą. Tuż przed końcem doprawiania wsypujemy szczyptę bazylii. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i przykrywamy na ok. 3-5 minut.. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować