Zupa gulaszowa

4.5 (196 ocen)

Sezon na zupę gulaszową powoli się zaczyna, gdyż jest ona bardzo rozgrzewająca. Zupa powstała z połączenia różnych przepisów, i tak powstała 'moja' zupa gulaszowa. Kiedy pierwszy raz ugotowałam ją narzeczonemu był zachwycony.

Składniki:

  • 800 gram szynki wieprzowej
    5 średnich ziemniaki
    2 marchewki
    2 strąki papryki (u mnie zielona i czerwona)
    2 duże cebule
    2 litry bulionu (u mnie rosół drobiowo - wołowy)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju, gdy straciło surowość, dodałam pokrojoną w piórka cebulę, zeszkliłam ją razem z mięsem i zalałam szklanką bulionu. Dusiłam do miękkości mięsa pod przykryciem na niewielkim ogniu (w miarę potrzeby można jeszcze lekko podlać bulionem). Gdy mięso było prawie miękkie, dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i paprykę, dolałam pozostały bulion (gorący) i gotowałam wszystko przez około 20 minut, często mieszając. Następnie dodałam koncentrat i przyprawy, gotowałam przez parę minut i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować