Grzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią. Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duża marchew
1 pietruszka
1 seler korzeniowy
1 por (biała część)
4 duże ziemniaki
500 g borowików
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1,5 litra bulionu warzywnego
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego lubczyku
sól, pieprz
Zupa grzybowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki.
Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze