Zupa grzybowa z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grzyby od zawsze kojarzą nam się z Polską Złotą Jesienią. Ich aromat zawsze zniewala, a smak powala. Dzisiaj postanowiliśmy zrobić z nich pożywną zupę.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża marchew
    1 pietruszka
    1 seler korzeniowy
    1 por (biała część)
    4 duże ziemniaki
    500 g borowików
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1,5 litra bulionu warzywnego
    3 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa z mięsem mielonym 1. Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Por kroimy w piórka.
    Ziemniaki obieramy i kroimy na duże kawałki.
    Grzyby oczyszczamy, kroimy na plasterki.
    Masło rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę i rozgniecione ząbki czosnku. Następnie wrzucamy jarzyny, por, grzyby i mięso mielone. Dusimy pod przykryciem, ciągle mieszając i rozdrabniając mięso. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, lubczyk i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować