Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smakuje.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
Ok 350- 400 g grzybów - u mnie mrożone prawdziwki
1 łyżka masła
1 duża cebula
1/3 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
1,5 l bulionu
natka pietruszki
150 g śmietany 18 procentowej
1 łyżka mąki
Sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Garść makaronu łazanki
Zupa grzybowa z makaronem łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby rozmrozić, pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) oraz wino i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Dodać liście laurowe, oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dodać garść makaronu i gotować jeszcze kilka minut, aż zmięknie.
Śmietanę połączyć z mąką, wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy i przelać do garnka cały czas mieszając. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Komentarze