Zupa grzybowa z makaronem łazanki

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smakuje.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok 350- 400 g grzybów - u mnie mrożone prawdziwki
    1 łyżka masła
    1 duża cebula
    1/3 szklanki białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
    1,5 l bulionu
    natka pietruszki
    150 g śmietany 18 procentowej
    1 łyżka mąki
    Sól i pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Garść makaronu łazanki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z makaronem łazanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby rozmrozić, pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) oraz wino i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Dodać liście laurowe, oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż grzyby będą miękkie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
    Dodać garść makaronu i gotować jeszcze kilka minut, aż zmięknie.
    Śmietanę połączyć z mąką, wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru z zupy i przelać do garnka cały czas mieszając. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Makaron Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować