Zupa drobiowa z zieloną pastą curry na bazie filetów z: kurczaka, indyka i kaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Propozycja rozgrzewającej zupy dla mięsożerców inspirowanej tajską zupą z zielonym curry.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie 80g zielonej pasty curry
    1 opakowanie przyprawy zioła tajskie
    2 liście eukaliptusa
    2 liscie laurowe
    1 plasterek cytryny
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 strąk piri piri
    1 zabek czosnku
    ziarna zielonego pieprzu
    kawałek imbiru wielkości zabka czosnku
    300 ml smietanki 36%
    2 łyżki śmietanki kokosowej
    6 łyżek sosu sojowego
    2 łyżki cukru kokosowego
    1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 450g
    1 szklanka mrożonego groszku
    2 duże ziemniaki około 300 g
    kawałek korzenia selera około 40 g
    800 g piersi z kurczaka
    300 g piersi z indyka
    350 g piersi z kaczki

    do posypania: płatki kokosowe, czerwone porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa drobiowa z zieloną pastą curry na bazie filetów z: kurczaka, indyka i kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kaczki nacinamy, pozostałe kawałki mięsa z kurczaka i indyka kroimy w grubą kostką. Mięso przekładamy do worka, dodajemy zieloną paste curry, mieszamy w worku i marynujemy całą noc.
  • 2. Następnego dnia w garnku o grubym dnie - kładziemy skórą pierś z kaczki, tak by wytopić tłuszcz. Gdy pierś się usmaży - przekładamy ją na talerz, na wytopionym tłuszczu smażymy pokrojonego selera razem z mięsem kurczaka i indyka. Do podsmażonego mięsa dodajemy sos sojowy, przyprawę zioła tajskie, cukier kokosowy i przesmażamy.
  • 3. Do podsmażonego mięsa z selerem dodajemy pokrojone ziemniaki, przyprawy, plasterek cytryny, piri piri i zalewamy wodą do pokrycia. Gotujemy do miekkości - ziemniaków.
  • 4. Po około 15 minutach gdy ziemniaki są miękkie dodajemy śmietankę i śmietanę kokosową, wsypujemy mrożoną fasolkę i groszek - zagotowujemy.
    Pod garnkiem z zupą jest wyłączony ogień, ścieramy czosnek i imbir do zupy, mieszamy
  • 5. Wlewamy do miseczek zupę - na wierzchu układamy pokrojone kawałki kaczki i posypujemy porzeczka oraz płatkami kokosowymi. Jemy gorące.

Porady

Tradycyjnie do zup z curry powinno dodawać się makaron np. udon lub vermicelli z fasoli mung, ja dodałam ziemniaki, bo naturalnie zagęściły zupę, a podsmażony seler nadał warzywnego aromatu zupie, stając się bardziej intensywny. Specjalnie użyłam kaczki, która ma tłuszcz, o wysokiej temperaturze palenia i idealnie komponuje się z innymi kawałkami chudego mięsa, Kolejną odmianą i moim pomysłem było dodanie cukru w trakcie smażenia mięsa, co spowodowało obklejenie kawałków mięsa i nadanie nieco innej struktury, koloru (cukier z sosem sojowym, nadał ciemniejszej barwy). Na koniec ścieramy na drobnej tarce taką samą ilość imbiru i czosnku i nie gotujemy zupy - by nie wytracać aromatu. Moja wersja zupy zawiera wiele polskich akcentów, nie tylko w postaci ziemniaków, ale porzeczek którymi obsypałam zupę, nadały lekko kwaskowego i odświeżającego smaku i delikatnie chrupiącymi płatkami kokosowymi - zamiast plasterka limonki i kolendry, które zazwyczaj występują w tego typu zupach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kaczka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować