Galantyna z filetów z indyka i kurczaka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Delikatne mięso drobiowe podane z konfiturą z żurawiny

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    40 dag fileta a indyka
    podwójny filet z kurczaka
    sok z cytryny
    Farsz:
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    pęczek natki pietruszki
    1 łyżka oleju
    sól
    kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Galantyna

Galantyna z filetów z indyka i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa pokroić tak, aby powstały płaty, lekko zbić tłuczkiem formułując prostokąt, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić 1 godzinę w lodówce.
    Mięsa wyjąć z lodówki, ułożyć tak, aby obydwa zachodziły na siebie i utworzyły większy płat. Całość posmarować cienko farszem, zwinąć w ścisłą roladę, owinąć folią aluminiową, zrobić w niej otworki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180˚. (w zależności jak piecze piekarnik). Po upieczeniu wyjąć z folii na półmisek. W szklance gorącego bulionu rozpuścić 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła i tężejącą posmarować pierwszą warstwę na galantynie. Gdy zastygnie pierwsza warstwa, posmarować drugą. Podawać na zimno jako wędlinę udekorowaną żurawiną do mięs.

Porady

Galantynę można piec w rękawie piekarniczym, osznurowaną nicią wędliniarską.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować