Galantyna z filetów z indyka i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa pokroić tak, aby powstały płaty, lekko zbić tłuczkiem formułując prostokąt, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić 1 godzinę w lodówce.
Mięsa wyjąć z lodówki, ułożyć tak, aby obydwa zachodziły na siebie i utworzyły większy płat. Całość posmarować cienko farszem, zwinąć w ścisłą roladę, owinąć folią aluminiową, zrobić w niej otworki, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Piec w piekarniku 50-60 minut w temperaturze 180˚. (w zależności jak piecze piekarnik). Po upieczeniu wyjąć z folii na półmisek. W szklance gorącego bulionu rozpuścić 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać, żeby się dobrze rozpuściła i tężejącą posmarować pierwszą warstwę na galantynie. Gdy zastygnie pierwsza warstwa, posmarować drugą. Podawać na zimno jako wędlinę udekorowaną żurawiną do mięs.
Porady
Galantynę można piec w rękawie piekarniczym, osznurowaną nicią wędliniarską.
Komentarze