Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami

  • wyświetlono: 169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czosnek jest w moim przekonaniu jednym z najważniejszych darów jakie przygotowała dla nas natura. Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez czosnku. W moim życiu nie spotkałem jeszcze nikogo, kto nie lubi tej znakomitej rośliny.

baRepas
  • 120min

Składniki

-czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej
-3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki
-1 cebula posiekana w drobne wiórki
-kości wędzone 400 gram
-łyżeczka masła
-mała garść migdałów
-parmezan, starte grube wiórki do chipsa
-parmezan starty do posypania
-majeranek starty
-czosnek niedźwiedzi cięty
-biały pieprz
-sól, pieprz
-śmietana 12% 100ml
-1/2 kostki serka topionego "tylżyckiego"
-2 marchewki
-2 pietruszki
-laska selera naciowego
-1 seler
-1 por
-3-4 liście laurowe
-kilka ziaren ziela angielskiego
-cebula podpalona jak na rosół
-ząbek czosnku cały
-kromka chleba żytniego

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami

  • 1. Kości zalewamy 2 litrami zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut.
    Dorzucamy obrane marchewki, seler, pietruszki, seler naciowy, por, ziele angielskie, liście laurowe, ząbek czosnku i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 1,5 godziny. Wywar nie powinien wrzeć, jedynie delikatnie "pyrkać". Po upływie w/w czasu przelewamy nasz wywar przez sito i odstawiamy na ogień, by delikatnie się gotował.
  • 2. Na maśle podsmażamy delikatnie posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy do wywaru z ziemniakami.
    Gotujemy do czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wszystko miksujemy.
    Śmietanę i serek łączymy w jednolitą masę i dodajemy do zupy, miksujemy raz jeszcze, doprawiamy solą, pieprzem, białym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i majerankiem i podgotowujemy jeszcze kilka minut.
  • 3. Zupa gotowa, możemy jednak jeszcze bardziej ją podrasować!

    Zupę rozlewamy do kokilek, które można wkładać do piekarnika. Na wierzchu posypujemy małą łyżeczką startego parmezanu. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni góra.

    Płatki migdałów prażymy na gorącej patelni.
    Wiórki parmezanu smażymy również na patelni, do momentu, aż zbrązowieją; odczekujemy aż zastygną.

    Kromkę chleba żytniego opiekamy w tosterze.

    Na wierzch kokilki układamy kolejno grzankę, chips z parmezanu i migdały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serzdrowie_na_talerzuczosnekgrzankazupa czosnkowachips serowy

Komentarze

Podobne przepisy

zupa

Dodane przez: Kasja1986

Zupa szparagowa z jajkiem sadzonym i chipsami...

Pyszna kremowa zupa z białych i...

Krem - zupa grochowa z chipsami z boczku i kiełbasy

Dodane przez: bienpyt

Krem - zupa grochowa z chipsami z boczku...

To taka zupa-krem na chłodne dni....

Zupa serowa z chipsami z boczku

Dodane przez: Joanna Kryla

Zupa serowa z chipsami z boczku

Mocno serowa i delikatnie śmietankowa...

Zupa krem z zielonego ogórka i kalarepy z prażonymi słonecznikiem.

Dodane przez: Andzia Pichci

Zupa krem z zielonego ogórka i kalarepy z...

Coś dla fanów zup typu krem , pyszna...

zupa-krem marchewkowo-dyniowa z migdałami

Dodane przez: JUSTYNA-KELLER

ZUPA MARCHEWKOWO-DYNIOWA Z MIGDAŁAMI

Szybki i smaczny przepis dla zmęczonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.