zupa cytrynowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis przywiozłam kilka temu z wyjazdu do Portulagii. W przemiłej małej restaraucji w Porto zaproponowano mi właśnię tę zupę. Bardzo mi smakowała i poprosiłam o przepis

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - połówka kurczaka: 0.5 sztuki
    - cytryny: 2 sztuki
    - marchewka: 1 sztuka
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.5 sztuki
    - łodyga selera naciowego: 3 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - żółka jajek: 4 sztuki
    - ryż: 60 gramów
    - liść bobkowy: 1 sztuka
    - sól: 2 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka i obrane jarzyny zalewam 1,5 litra wody, dorzucam czosnek i listek bobkowy. Gotuję rosół i po ugotowaniu odcedzam. Wywar ponownie zagotowuję, wrzucam opłukany ryż i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut. Ugotowane łódygi selera naciowego kroję w kostkę i dorzucam do wywaru. Żółtka ubijam z sokiem wyciśniętym z cytryn, wlewam do nich trochę lekko przestudzonego wywaru i energicznie mieszam i wtedy dodaję resztę rosołu. Doprawiam solą i pieprzem. Zupa w tym momencie powinna być lekko kwaśna. Przed podaniem podgrzewam zupę, ale ni e dopuszczam do wrzenia. Przed wlaniem zupy do każdego talerza wkładam plasterek cytryny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować