Przepis przywiozłam kilka temu z wyjazdu do Portulagii. W przemiłej małej restaraucji w Porto zaproponowano mi właśnię tę zupę. Bardzo mi smakowała i poprosiłam o przepis
Zupa cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka i obrane jarzyny zalewam 1,5 litra wody, dorzucam czosnek i listek bobkowy. Gotuję rosół i po ugotowaniu odcedzam. Wywar ponownie zagotowuję, wrzucam opłukany ryż i gotuję pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut. Ugotowane łódygi selera naciowego kroję w kostkę i dorzucam do wywaru. Żółtka ubijam z sokiem wyciśniętym z cytryn, wlewam do nich trochę lekko przestudzonego wywaru i energicznie mieszam i wtedy dodaję resztę rosołu. Doprawiam solą i pieprzem. Zupa w tym momencie powinna być lekko kwaśna. Przed podaniem podgrzewam zupę, ale ni e dopuszczam do wrzenia. Przed wlaniem zupy do każdego talerza wkładam plasterek cytryny
Komentarze