Curry z krewetek z mleczkiem kokosowym i groszkiem

4.49 (172 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oman: Curry z krewetek z mleczkiem kokosowym i groszkiem

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula (duża, posiekana): 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - papryka (czerwona lub zielona, posiekana): 1 sztuka
    - czosnek (rozgnieciony): 3 ząbki
    - ostra papryczka (posiekana): 1 sztuka
    - przyprawa curry: 2 łyżki
    - kumin (mielony): 1 łyżeczka
    - kolendra (mielona): 1 łyżeczka
    - bulion warzywny (lub z kurczaka): 1.5 szklanki
    - mleczko kokosowe: 0.25 szklanki
    - krewetki (oczyszczone): 60 dekagramów
    - zielony groszek (mrożony): 1 szklanka
    - sok z limonki: 2 łyżki
    - skrobia kukurydziana: 1 łyżka
    - natka kolendry (posiekana): 0.33 szklanki
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Curry z krewetek z mleczkiem kokosowym i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tłuszczu smażyć przez 5 minut cebulę i paprykę. Dodać czosnek, ostrą papryczkę i przyprawy. Smażyć 2 minuty. Dodać bulion i mleczko kokosowe. Kiedy całość się zagotuje dodać groszek i krewetki. Zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut. Wymieszać sok z limonki ze skrobią i dodać do krewetek wraz z posiekaną kolendrą. Gotować do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować