zupa brokułowa

5 (141 ocen)

w tej formie dzieci jedzą z apetytem i nie wybrzydzają że coś im pływa dziwnego. zupa ta jest tylko częściowo blendowana (brokuł i czosnek) a cała reszta ma charakter tradycyjnej zupy

Składniki:

  • wywar warzywny lub jeśli ktoś woli rosół może być(2-3litry- zależy jaką gęstość preferujesz)
    4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
    1 marchewka pokrojona w paseczki
    1 pietruszka pokrojona w drobną kostkę
    malutki kawałeczek selera
    1/2 małego pora pokrojona drobno
    listek laurowy
    1 ziarnko ziela angielskiego
    pieprz ziołowy
    sól do smaku
    2 ząbki czosnku
    1/2 lub 1szt brokuła(zależy jak duży)
    mały kubek śmietany 30%

    boczek lub inna wędlina pokrojowa w kostkę z cebulką do podsmażenia i gotowane jajko
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowany brokuł i czosnek zalewam wywarem i gotuję prawie do miekkości a następnie miksuję.
    ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, ziele ang, pieprz, sól, liść laurowy zalewam wywarem i gotuje około 40min, następnie dodaję zmiksowany brokuł z czosnkiem i gotuję tak około 15min a na koniec dodaję śmietanę i gotuję do 5 min.
    zupa gotowa. podaję z jajkiem i podsmażonym boczkiem lub inną wędliną

Porady

na wywarze warzywnym jest zdrowsze i ma mniej kalorii ale i na rosole jest smaczna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Śmietana Warzywa Wywar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować