Zupa krem brokułowa

4.5 (199 ocen)

Krem brokułowy jest bardzo zdrowy, prosty w przygotowaniu, pożywny i pyszny. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję i kusi już samym kolorem.

Składniki:

  • Około 0,5 kg brokułu (może być mrożony)
    1 duża cebula
    3-4 małe ziemniaki
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    Około 1 litr bulionu z drobiu
    100g śmietany
    100g serka topionego śmietankowego
    sól, biały pieprz

    groszek ptysiowy
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy cebulę i czosnek, siekamy i szklimy na roztopionym maśle.
    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Następnie kroimy brokuły na drobno i także dodajemy do garnka.
  • 2. Dodajemy też zeszkloną cebulkę i czosnek, gotujemy około 20min, aż ziemniaki i brokuły będą miękkie.
  • 3. Wtedy wrzucamy do zupy serek topiony, gotujemy aż się całkowicie rozpuści. Pieprzymy i solimy do smaku.
  • 4. Ściągamy zupę z ognia, a gdy nieco ostygnie, miksujemy ja dokładnie.
    Na koniec podgrzewamy krem jeszcze raz, dodajemy śmietany, mieszamy i podajemy z groszkiem ptysiowym.

Porady

Krem możemy podać z grzankami lub posypany uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Zupa jest też pyszna z odrobiną parmezanu. Jeżeli ktoś nie przepada za czosnkiem może go nie dodawać. To samo tyczy się ziemniaków - jeśli zależy na by krem był lekki i mniej sycący - można ich nie dodawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować