Zupa brokułowa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i pyszna. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, kusi już samym kolorem i całymi kawałkami brokułu.
Składniki:
1l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
1 brokuł
2 cebule
1 szkl mleka
2 łyżki mąki pszennej
Ok. 100g żółtego sera startego na drobnych oczkach tarki
Sól, pieprz
Zupa serowo brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, brokuł podzielić na różyczki.
2.Cebulę i brokuł dodać do bulionu i gotować do momentu aż brokuł zmięknie.
3.W osobnej misce dokładnie połączyć mleko z mąką, tak, by nie było grudek.
4.Gdy brokuł jest miękki, dodać mleko z mąką do zupy. Zagotować zupę mieszając. Gdy zupa zgęstnieje dodać żółty ser. Zdjąć z ognia, gdy ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Komentarze