Zupa botwinkowa

0 (0 ocen)

Zupa jest niezwykle łatwa i szybka, polecam na letnie obiady.

Składniki:


  • Składniki
    około 2 l bulionu
    pęczek botwinki
    2 buraki średniej wielkości ( można pominąć buraki, jeśli bulwa przy botwince jest większa )
    1 duża marchew
    1 średnia pietruszka
    sok z połowy cytryny
    2 łyżki mąki do zagęszczenia zupy
    4 ziemniaki
    4 łyżki śmietany
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    4 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania
    Bulion zagotować dodać do niego obrane, umyte i bardzo cienko pokrojone buraki, liść laurowy, ziele angielskie, gotować przez 15 minut. Kiedy zupa nabierze głębokiego buraczanego koloru dodać sok z cytryny. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy.
    Marchew i pietruszkę pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do zupy, całość gotować od miękkości. Botwinkę dokładnie umyć i bardzo drobno posiekać, dodać do reszty gotujących się warzyw, gotować pod przykryciem przez 8 10 minut. W kubku rozprowadzić mąkę z odrobiną zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. Kiedy zupa jest już gotowa doprawić przyprawami, zabielić śmietaną.
    Podawać z gotowanym jajkiem, całość można posypać zieleniną, koperek, natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować