Zupa ze świeżych ogórków z nutą bobu

0 (0 ocen)

Zupa powstała w wyniku małego eksperymentu kulinarnego. Zamiast jogurtu naturalnego zupę można zaprawić topionym serkiem śmietankowym Polecam !

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg świeżych ogórków
    - 1, 5 l. wywaru drobiowego
    - 1 cebula
    - mały jogurt naturalny (180 g)
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 3-4 marchewki
    - 30 dag bobu
    - opakowanie makaronu ( np. muszelki, kokardki)
    - sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    - zielenina( koperek, pietruszka)

Zupa ze świeżych ogórków z nutą bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, ogórki, marchewkę, obrać - zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Marchewkę wrzucić do wywaru. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki ( przyprawione pieprzem i przyprawa uniwersalna) i chwilę poddusić, zalać przygotowanym wcześniej wywarem, gotować ok. 10 min. Dodać ugotowany wcześniej makaron. Doprawić do smaku, zaprawić jogurtem i 2 łyżkami mąki, wrzucić ugotowany wcześniej (obrany bób), zagotować . Zupę podawać posypaną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy