Sernik na zimno z nutą amaretto

0 (0 ocen)

Amaretto jest wykorzystywane jako dodatek do kawy, czekolady, deserów i ciast, często w połączeniu z migdałami. Ja dodałam kilka łyżek do serniczka na zimno.

Składniki:

  • - 3 serki naturalne homogenizowane ( 150 g)
    - 3 galaretki ( różne kolory)
    - 6 łyżek amaretto ( likier)
    - 1 brzoskwinia
    - opakowanie delicji
    - dekoracja: płatki migdałowe, czekolada

Sernik na zimno z nutą amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik na zimno z nutą amaretto 1. Warstwę delicji układamy na spód blachy (okrągłej), wysmarowanej np.margaryną roślinną. Następnie malinową galaretkę rozpuszczamy w ¾ szklanki wody( gdy lekko stężeje) ubijamy z 1 serkiem homogenizowanym ,dodajemy 2 łyżki amaretto - masę wylewamy na ciastka . Wkładamy na kilka minut do zamrażalnika . To samo robimy z galaretką brzoskwiniową ( 2 warstwa), ubijamy z serkiem, dodajemy 2 łyżki amaretto i wrzucamy do niej małe kawałki brzoskwini - wkładamy na kilka minut do zamrażalnika . Trzecią galaretkę ( niebieską) ubijamy z serkiem, wlewamy amaretto - masę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy na pół godziny do lodówki. Sernik można polać czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy