Zupa botwinkowa

5 (155 ocen)

Taka zupa to obowiązkowa propozycja o tej porze roku, ma słodko-kwaśny smak, jedna miseczka to stanowczo za mało :)

Składniki:



  • 2 pęczki botwinki,
    1 marchewka,
    1 pietruszka,
    2 ziemniaki,
    1,5 l bulionu,
    3 łyżki soku z cytryny,
    2 łyżki cukru,
    świeżo zmielony czarny pieprz,
    sól,
    2 łyżki śmietany kremówki,

Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka Dania główne

Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy marchewkę i pietruszkę, gotujemy 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy jeszcze 10 minut. W tym czasie botwinkę kroimy w kostkę tzn. buraczki
  • zupa 2. obieramy i kroimy w drobną kostkę, a liście i łodyżki kroimy w 1-2cm słupki. Do bulionu dodajemy buraczki i gotujemy 5 minut, następnie dodajemy łodyżki i liście i gotujemy do miękkości (kilkanaście minut). W między czasie dodajemy sok z cytryny i cukier, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
  • zupa 3. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie odlewamy kilka łyżek wywaru z zupy i mieszamy ze śmietaną, wlewamy ją do garnka i zupę zdejmujemy z ognia. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować