Zupa botwinkowa

4.5 (180 ocen)

Pyszna pożywna zupka z botwinką i ziemniakami z dodatkiem młodej włoszczyzny i zabielana śmietaną. Smak mojego dzieciństwa.

Składniki:

  • 600 g botwiny (buraczki i łodyżki)
    600 g ziemniaków
    1,7 l bulionu
    1 cebula
    1 pęczek włoszczyzny ( natka pietruszki,liść selera i pora)
    2 łyżki majeranku
    4 łyżki śmietany 18%
    3 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obrać i pokroić razem z łodyżkami. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ja dałam po 600 g już obranych i pokrojonych warzyw. Pokrojone warzywa zalać bulionem, dodać majeranek i gotować. Włoszczyznę drobno pokroić, cebulę pokroić w półplastry, dodać do zupy. Wszystko gotować aż warzywa będą miękkie. Do smaku doprawi solą i pieprzem. Następnie zagęścić zupę, śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Dodać do zupy i zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować