Zupa AJLAUF

4.43 (145 ocen)

  • 2 godz.

Śląski smak.Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurzych
    300g. mięsa wołowego najlepiej pręgi
    4 średnie marchewki
    1/2 selera
    2 pietruszki
    1 pomidor
    2 cebule opalone na suchej patelni
    kilka gałązek lubczyku
    sól,pieprz
    Ciasto:
    2 jaja
    4-5 łyżek mąki pszennej
    szczypta soli

    4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wystaw ocenę:

4.43 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ajlauf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucamy skrzydełka oraz mięso wołowe,zalewamy wodą dodajemy obrane warzywa,lekko solimy.Cebulę kroimy na pół(nie obieramy)kładziemy na suchej mocno rozgrzanej patelni opalamy ze wszystkich stron,dodajemy do garnka.Czosnek rozgniatamy dłonią dodajemy do wywaru.Gotujemy wywar ok.2 godziny na małym ogniu.Po czasie zupę przecedzamy przez gęste sito.Skrzydełka obieramy z mięsa,wołowe,marchewkę,pietruszkę drobno kroimy,dodajemy do zupy.
    Jajka roztrzepujemy widelcem dodajemy stopniowo mąkę,mieszamy tak aby nie było grudek. Cienkim strumieniem wlewamy ciasto na gotujący się rosół ,mieszamy,gotujemy 3-4 minuty,doprawiamy do smaku.Zupę rozlewamy do miseczek,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować