Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem podane z sałatką z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane farszem ze szpinaku i czosnku do doskonały sposób na pyszny obiadek... Doprawione solą i świeżo mielonym pieprzem, którego smak łagodzi dodatek masła...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    250 gr selera naciowego, 400 gr szynki wieprzowej, 3 łyżki jogurtu naturalnego
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    250 gr szpinaku
    Składniki robocze:
    2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka ziaren słonecznika,
    sól, świeżo mielony pieprz czarny, suszony tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy z szynki wieprzowej faszerowane szpinakiem podane z sałatką z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokrój i potłucz na cienkie plastry. Szpinak podsmaż na maśle z dodatkiem gniecionego czosnku. Farsz dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Na ubite mięso wyłóż farsz, zwiń zrazy i zapnij wykałaczkami.
    Na nieprzywierającej patelni podsmaż zrazy na złoty kolor. Kolejno przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i zalej wodą (ok 300 ml) z łyżką masła. Dopraw tymiankiem i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmij wykałaczki z mięsa i piecz jeszcze 20 minut bez pokrywki.
    W czasie pieczenia mięsa seler pokrój w małe kawałki. Do selera dodaj siemię lniane, ziarna słonecznika i jogurt naturalny.
    Zrazy po wyjęciu z piekarnika pokrój na grube plastry i podaj obok sałatki.

Porady

Sałatkę przed podaniem schłódź w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować