Gulasz z szynki wieprzowej

4.99 (159 ocen)

  • 2 godz.

Taki gulasz zaserwował mi mąż gdy wróciłam z pracy. Pycha.

  • 2 godz.

Składniki:


  • 80 dag szynki wieprzowej
    2 średnie marchewki
    pół kg pieczarek
    5 średnich ogórków konserwowych
    2 cebule
    masło do obsmażenia ( 3 łyżki )
    2 łyżeczki papryki czerwonej
    sól
    pieprz
    pół koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki
    5 ząbków czosnku
    liść laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z szynki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę masła rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, solimy i pieprzymy. Obsmażamy ok. 5 minut. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą ( ok. 1,5 litra ) i dusimy.
    Na patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, smażymy ok. 5 minut, przekładamy do gotującego się mięsa.
    I na patelnie jeszcze raz dajemy łyżkę masła, wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone pieczarki, smażymy ok. 5 minut i przekładamy do garnka.
    Ogórki konserwowe kroimy w kostkę i dodajemy do gotującego się gulaszu.
    Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę bezpośrednio do gulaszu.
  • 2. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę czerwoną, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i dusimy całość do momentu, aż mięso będzie miękkie.
    W pół szklanki wody roztrzepujemy mąkę i wlewamy do gotowego gulaszu. Solimy i pieprzymy do smaku.
    Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować