Jabłko z żurawiną zapiekane pod maślanym ciastem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Taki szybki w przygotowaniu deser na niedzielne popołudnie...
Polecam dla fanów jabłka i kruszonki.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 jabłko,
    1 łyżka żurawiny,
    szczypta cynamonu (opcjonalnie)
    1 łyżka masła,
    1 łyżka mąki pszennej,
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 łyżka płatków owsianych,
    1 łyżeczka płatków migdałowych

Jabłko z żurawiną zapiekane pod maślanym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiana kruszonka z owocami 1. Mąkę, cukier, masło i płatki owsiane połącz w kulkę i odstaw do zamrażalki na 15 minut. W między czasie jabłko pokrój na małe kawałki i ułóż w tatrach do pieczenia razem z suszoną żurawiną.
    Opcjonalnie jabłka dopraw cynamonem. Na owoce zetrzyj na grubych oczkach zamrożone ciasto maślane. Ciasto posyp płatkami migdałów.
    Piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C i kolejne 10 minut w 140 stopniach C.

Porady

Ciasto możesz przygotować kilka godzin wcześniej i przechowywać w zamrażalce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy